Site Loader

Budimo iskreni, letovi preko različitih vremenskih zona je odlično za naš avanturustički duh, ipak oni donese donose pravu pometnju na naše unutrašnje satove. Evo šest načina kako da pobedite takozvani Jet lag i oporavite se brže da biste počeli sa uživanjem u vašem odmoru.


Vreme spavanja

Nedelju dana ranije, krenite da ležete što kasnije ako letite prema zapadu, a ranije ako letite istočno da biste što bolje uskladili vremensku zonu destinacije. Ako ste u mogućnosti, počnite i sa prilagođavanjem ustajanja, tako što ćete otići na posao ranije ili kasnije u zavisnosti gde planirate da letite. Ako letite preko pola sveta, ne bi baš bilo prikladno da pomerite san za 12 sati, ali dodajući ili oduzimajući nekoliko sati tranzicija će proći lakše.


Hrana i piće

Pored prilagođavanja sna,  nekoliko dana pre nego što ćete putovati, promenite i vreme kada jedete. To će pomoći vašem telu da se bolje prilagodi. Ne želite da vam se dogodi da se probudite u 3 ujutro jer vaše telo misli da je 8h i da je vreme za doručak, zar ne? Nastavite sa ovom praksom i u avionu. Ponesite grickalice ili sačuvajte obroke tokom leta do odgovarajućih sati kad trebate da jedete. Drugi ključni faktor koga se treba pridražavati je voda, pijte najmanje osam čaša vode dnevno.


Podesite vaš sat i cikluse spavanja

Čim započnete let, podesite sat na vremensku zonu u koju letite. To će vam pomoći da znate kada treba biti budan ili je vreme spavanja. Ako možete, tokom leta, pokušajte da ostanete budni ili da spavate prema vašem novom rasporedu.


Stavite slušalice

Slušalice i dobar sadržaj mogu vam pomoći da ostanete budni. Vesela melodija ili komedije vas mogu držati budnim.

Po dolasku

Ako tokom dana stignete, ostani napolju. Prirodna Sunčeva svetlost će vam pomoći vašem nivou serotonina da se prilagodi promeni vremenke zone. Fizička aktivnost kao hodanje će takođe pomoći. Razmislite o većoj aktivnosti u jutarnjim, pa čak i laganim šetnjama u večernjim satima. Večernja vežba će vas izmoriti, ali uradite to dva sata pre spavanja da biste dali dovoljno vremena vašem telu da se umiri.


Jedite laganu hranu

Jedite prema vašem novom rasporedu, ali pazite šta jedete. Doručak bogat proteinima će vam dati energiju tokom dana, a od hrane sa ugljenim hidratima će vam se spavati. Budite sigurni da ovu hranu jedete umereno, da ne biste dobili neželjene kilograme tokom odmora. Pazite sa konzumiranjem alkohola pre nego što se vaše telo prilagodi. Iako mislite da ćete lakše zaspati, ako pijete alkohol, on će ustvari pogoršati stanje, jer vaš san neće biti kvalitetan.

Odmaraj