Site Loader

U svakom gradu, opasnost je iza ugla, a to je dobra stvar koju turisti trebaju znati i da pažljivo čuvaju svoje dragocenosti kada putuju. Međutim postoje gradovi u kojima je krađa umetnost a čine ga pravi profesionalci.

Rim, Barselona i Prag su gradovi u kojima morate vrlo dobro ušuškati Vaše novčanike.

Na žalost za turiste sitan kriminal i džeparenje je stvar od kojih se moraju tokom kompletnog putovanja čuvati i održati pažnju na svojim vrednim stvarima koje nose sa sobom.

Kao što znate, džeparoši su svuda i to je dobra praksa da se uvek oči drže otvorene. Neoprezni turisti su omiljena meta lopova koji su svoju tehniku krađe toliko usavršili da bi se i najbolji mađioničari postideli.

Često uzbuđenje zbog putovanja dovodi turiste da budu zanešeni i omamljeni i u takvim slučajevima džeparošima dolaze do lakog plena.

Postoje neki evropski gradovi u kojima krađa liči na pravu umetnost koju izvode pravi profesionalci na trgovima i sprovode pravu magiju svog posla. Ovi gradovi su Rim, Barselona, Prag i oni imaju jaki priliv turista gde đeparoši vade novčanike i foto aparate. Oni to urade toliko neprimetno da je to fascinantno.

Barselona je prava noćna mora za omamljene turiste

U gradu španskog noćnog života trenutak nepažnje Vas može koštati novčanika.

Mesto gde se većina krađa javljaju se u Las Rambles, gde je veoma velika gužva gde lopovi koriste trikove da skrenu pažnju svojim žrtvama tako što će pokušavati da razgovaraju sa vama ili Vam prospu vodu ili sok. Na ovaj način smanje fokus turista na svoje dragocenosti kao što su novčanik ili kamera i tako postaju lak plen za lopove.


Rim je glavni grad mađioničara krađe

Glavni grad Italije, poznat po mnogim istorijskim spomenicima i turističkim atrakcijama takođe je poznat i po džeparošima koji pod budnim okom posmatraju turiste i čekaju njihov trenutak nepažnje.

U Rimu,morate biti veoma oprezni kada ste u redu da posetite turističku atrakciju, a posebno u javnom prevozu, gde su krađe postale toliko prefinjene da su i šarmantne. Prava poslastica za džeparoše je linija autobusa 64 koji je uvek prepun turista ali koji takođe posećuju i lopovi.Kada grupa lopova identifikuje svoj plen, pokušavaju da skrenu pažnju žrtve, dok jedan od članova grupe otima dragocenosti od žrtve i to totalno neprimetno. Na sledećoj stanici napuštaju autobus i odnose pozamašni plen sa sobom.

Prag, grad sa brzim rukama poput laste

Mnogi turisti dok uživaju u lepoti i veličanstvenim građevinama grada lagano skreću misli sa svog novčanika.

Karlov most je jedno od mesta gde se odvija najveći broj džeparenja kao i Stari gradski trg ali i Venceslas trg. Na svakoj od ovih lokacija lopov ima mogućnost da brzo deluje a da se zatim uklopi u gomili, bez izazivanja sumnje.

Priredio: Dotkom

Odmaraj