Site Loader

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo najavio je da će se prestonica države preseliti iz Džakarte, na ostrvu Java, u provinciju Istočni Kalimantan, na Borneu.

– Vlada je sprovela dubinske studije u poslednje tri godine i kao rezultat tih studija novi glavni grad će biti izgrađen u delu regiona Severni Penadžam Paser i delu regiona Kutai Kertanegara u Istočnom Kalimantanu – rekao je on.

Ovo je plan koji su decenijama predlagali različiti indonežanski predsednici, ali izgleda da će se takav potez konačno i dogoditi. Vidodo je rekao da će vlada pripremiti zakon koji će razmatrati Predstavnički dom. Ukoliko bude odobren, izgradnja bi mogla početi sledeće godine, piše „Gardijan“.

Gde će biti nova prestonica

Za sada nije poznato kako će se zvati nova prestonica, a biće izgrađena na Kalimantanu, indonežanskom delu ostrva Borneo, koje ova država deli sa Malezijom i Brunejima.

Međutim, Džakarta će nastaviti da bude komercijalni i finansijski centar zemlje i veruje se da će većina od skoro 10 miliona stanovnika ostati u Džakarti.

Prema rečima Vidoda, preseljenje prestonice će koštati 466 biliona rupija (32,7 milijardi dolara), od čega će država finansirati 19 odsto, a ostatak će doći od privatnih investicija i partnerstava državnih i privatnih kompanija.

Ova cena uključuje i nove kancelarije i domove za vladine službenike.

Ako parlament odobri nacrt zakona, izgradnja nove prestonice počela bi sledeće godine na parceli od 40.000 hektara. Vlada očekuje da će početi sa preseljenjem nekih svojih birokrata oko 2024. godine.

Veliko opterećenje

Vidodo kaže da se selidba odnosi na rešavanje problema nejednakosti kao i smanjenja tereta koji je na Džakarti i ostrvu Java.

Java je dom za oko 60% stanovništva zemlje i više od polovine njene ekonomske aktivnosti. Kalimantan je skoro četiri puta veće površine, ali čini manje od desetine bruto domaće proizvodnje. Kalimantan je takođe mnogo centralniji u indonežanskom arhipelagu od 17.000 ostrva.

– Lokacija je veoma strateška – nalazi se u centru Indonezije i blizu urbanih područja. Teret koji Džakarta trenutno nosi kao središte upravljanja, poslovanja, finansija, trgovine i usluga zaista je prevelik – rekao je Vidodo.

Džakarta se takođe bori sa velikim opterećenjem na životnu sredinu. Kvalitet vazduha u gradu je opao tokom poslednjih nekoliko meseci i u junu je zabeležio lošije uslove od zloglasno zagađenih gradova kao što su Delhi i Peking, što je podstaklo grupu aktivista i ekologa da tuže vladu da preduzme mere.

Izvor: Blic.rs

Odmaraj